Tuesday, May 24, 2011

Ceritera Kuliah

بسم الله الرحمن الرحيم

Masa 1st time masuk kuliah,,,wahh teruja kowt nak belajar kat dalam dewan kuliah,,, ye lar budak lepas SPM yang bersekolah biasa mane nak ade tempat blajar camni...hahaha 

Dewan Kuliah 1

Hmm serius r,,, selepas seminggu masuk kuliah ney,,,perhhh panas even aircond berkumandang~ memang sangat tak selesa!!! semua dah mula bersuara,,,waktu tu aircond rosak dan mengambil mase agak lame untuk pulih,,,bayangkan lar... tu sebab sem1 aku down,,,ececeh alasan! 

Aku masih ingat lagi, aku bengang dalam kuliah 1 ney,,,aku duduk berhampiran tempat belakang,,, time tu Math,,, seperti sedia maklum saya memang tak suke Math,,,oleh itu saya mengantok dan berkhayal dan tidak tumpu perhatian kat lecture,,,entah la macam mane pensyarah dok pandang aku,,,errr aku ingat dia pandang dak sebelah aku yang sedang tido tu,,,~ habis je lecture,,, dia cakap....

"OK, saya nak baris ke-6 belah kiri saya yang lelaki tu tinggal jap,,,"
Perhhh dalam hati sudah mula cuak sebab aku tak salin pun tadi nota kuliah,,,kehkehkeh haaa pastu dia pun naik jumpa kitaorang,,, "Ha mane nota awak,,,tengok!"
Aku pun tunjuk nota awal2 masa tu aku ade salin sikit... kehkehkeh(ingat selamat)
"Ni ape,,,nota yang tadi mane?!"
"Errr saya tak sempat nak salin" haha alasan agak kukuh?
"Haritu UPS1 Math dapat ape...?!"
"Errr saye dapat D"
"Haaa dah awak semue ikot saye saye naik unit"
haaaa time tu aku sangat malu,,,hahahaha even lebih kurang dalam 5 orang yang terlibat

Sesampai kat unit Math,,,aku cover lar kan yang aku ni just ikut pensyarah cam nak tanya soklan,,,hahaha *tau kau malu,,padan muka kat diri sendiri* Hu~ nasib dia tak marah,,,dia just bagi sedikit nasihat ape semue lar,,aku agak terasa dan tersentuh hati aku dengan kata2 dia...Terima kasih kerana anda menyedarkan saya ;p tapi sebelum tu aku dimalukan lagi sebab kat note math aku ade lukis I  Mathematics,,, kat situ dia sebut,,,hahahaha merah muka aku! Bukan ape, time tu aku kira paksa diri aku untuk fokus pada math tapi aku tak berjaya pengaruh minda aku sendiri! Selepas peristiwa tu,,, pelajar lelaki wajib duduk depan sekali waktu Math,,,hahahha aku tak tahu sape punya punca ;p errr ape2 pun sorry semua geng! ^^ Dan selepas itu aku mula berusaha untuk up kan Math aku,,,lepas exam dia ingat aku,,,sangat terharu kowt,,,lepas dapat keputusan pun dia tanya,,,haaa aku betul2 terharu dan nampak keikhlasan seorang pendidik untuk memajukan anak bangsa sendiri cuma aku tak sedar je waktu tu,,, Terima kasih Pn Aniza bt Mustap,,, seorang pensyarah yang kecik dan comel, hahaha my fav lecturer too...


Diikuti kisah semasa sem2,,,aku memang banyak buat hal mase sem2,,,hurmm biase lar dah lama,,, dah tahu  selok belok dunia KMM ney,,,hahaha
Waktu kuliah Biologi memang best,,, bayangkan la belajar Bio memang seronok kan... semakin hari aku tak tumpu sangat dah lecture sebab fikir Bio senang jerk, kalau tak tahu nanti, kelas tutor kan ada,,haaa dan macam2 lagi lar,,, selepas itu, aku asyik berbual2, main handset, kacau member, baca surat khabar, mata melilau tengok awek,,,hahaha betapa terok nya saya ketika itu -.-' sampai lah satu hari, Pn. Michelle tanya soklan kat aku,,,kehkehkeh

"Saya nak Muezzudin jawab soalan saya" aku terus tergamam,,,dah lah mase tu tengah maen teka teki ngan si Amer,,,hahaha
"Apa nama bakteria dalam proses Dinitrification?"
"Errr " Aku senyum je
Hahaha bengang tau tak ketika itu semua pandang kat aku,,,dak2 laki dah ketawa kan aku,,,lagi2 si Amer!

Bersama Pn Michelle Mariam

Selepas kejadian itu, nama aku slalu dijadikan target lau ada soklan,,,perhhh memang r!
Lepas tu, kalau mata aku melilau sikit tengok dak2 girls,,, dia cakap
"Haa mane Muezzudin..? Tengok depan ye" hahaha aku malu bengang lagi skali di situ >.< sabo je la~ Disebabkan peristiwa itu, aku rasa bersalah dan cuba buktikan kepada dia bahawa aku boleh score dalam Biologi,,,Alhamdulillah dengan berkat keinsafan aku,,,aku berjaya,,,

Korang sape yang kuliah hayat 3 sila tengok video ini,,,hhoohoho


Tak lupa gak peristiwa ketika waktu malam, aku sepatutnya ada kuliah Math ganti, tetapi dibatalkan,,,! Frust punya pasal sebab dah tunggu dan jugak dah keluar dari bilik,,,alang2 tu masok je lah kuliah laen,,, nasib mase tu budak Hayat 2 ada kuliah math jugak! Disebabkan hayat 2 ramai member,,,aku pun join tapi beserta  sedikit perasaan malu,,,takde lar sebab sebelum ni memang ramai jerk yang masok kuliah laen lau takde kelas..aku pun nak cuba lah, tapi pensyarah kali ni laen macam sikit.....huhuhu Nasib dudok dengan Epul & Apiz. Yup belajar dengan En. Aznam dengan bab Math yang aku belum masok lagi,,,haa memang lah,,,cari pasal! En. Aznam dah la gila2,,, perangai ikot mood! Aku pun dok diam dengar lah apa yang dia bebel tu,,,tiba2 dia perli...

"Haaa, saya nak yang orang dalam kuliah saye ney semua buat ea soklan ney,, tapi kat sini ade jugak ke bukan budak Hayat 2?" haaa terasa di situ,,, semua dah gelak,,,!
Aku boleh cover lagi buat2 tak tahu,,, tapi kali ni plak dia cakap gini...
"OK, jawab soklan ney, tapi saya nak wakil yang bukan budak kuliah saya" *alamak, tapi aku tetap cool sebab bukan aku sorang,,,ada budak laen gak
"OK sila beritahu saya mana budak tu" semua taknak tunjuk,,,hahahha
"Hoo korang backup ea,,,taknak tunjuk ea,,,takpe,,, OK saye nak baju merah yang pkai spec tu" haaa aku dah la tak dapat paham lagi tajuk baru tu,,,aku belum sempat habis kira,,,, cepat2 Epul luncur kan jawapan dia kat aku,,,dengan yakin nya aku menjawab sambil terketar2! hahaha selamat betul!
Lepas tu serik daaa taknak jumpa dia dan taknak masuk kuliah dia lagi dah,,,hahahaha


Pn Sariah bt. Ali
Haa kali ni plak Puan Sariah. Menggantikan Pn. Noor Hayati merangkap mak angkat aku kat KMM juga kawan makcik aku,,,dunia begitu kecil ye... Pn Sariah ganti seminggu jerk,,, hari pertama masuk, ada masalah sikit dengan sistem komputer kat depan tu sebab tak berfungsi, haaa mula lah aku yang menjadi mangsa,,,budak2 ney sebut2 nama aku,,,errr tak suka! macam takde orang lain nak sebut ker?! aku bukan tahu sangat,,,, then aku terpaksa pergi la depan tengok apa masalahnya,,, pastu aku blurr,,,hahahaha cam takde pape jerk,,,ni masalah dalaman rasanya sebab selalu kalau dah tekan butang ney terus hidup,,,hehehe aku dengan bengang nya pun naik balik tanpa masalah diselesaikan... -.-' lepas tu tiba2 ada sorang girl turun tolong pensyarah tu,,,, argghhh geram plak aku kat dia,,, tadi taknak tolong,,, bila aku tak dapat selesaikan, dia turun dan dengan mudah dia repair... bengang beb!!! Saje tunjuk hebat nak lawan kaum lelaki lah tu!!! hahaha geram kowt! ;p
Pn Noor Hayati bt Abu Bakar
Mak angkat aku ^^
Belajar dengan dia sangat cool,,, banyak bercerita dan akan membandingkan dalam konsep Kimia... I like~ dan juga banyak tip dan nasihat yang amaaat berguna!!! 


Amer-Cik Ruslan-Dean-Muezz
Cik Ruslan Achok ni plak pensyarah Bio aku juga merangkap Felo blok aku,,, memang sangat sporting dan juga alim. Dia sangat suka bab Biodiversiti di mana dak2 paling tak suke bab tu(sebab kena banyak hafal),,,hahaha bab tu lah kita belajar jenis2 haiwan dan tumbuhan,,,aku suka tapi masa exam aku tak jawab pon,,,hahaha sebab aku tak baca -.-' Oleh itu, aku ambek kos Biologi Pemuliharaan kat UMS...hehehe



Lepas habis kuliah kalau nak membazirkan masa, lepak plak Kafe B yang ramai gila gaban tapi makanan bermacam lah jenis!!! Tapi kalau berdegil nak makan oblong terbaek kat Kafe A,,,*sebab kafe A tak dibenarkan untuk lelaki* hahaha

Amer-Pokjat-Muezz-Azani
Geng lepak kat kafe

Haaa aku rindu nak lepak camni lar,,,kehkehkeh nanti selalu Amer yang belanja takpun Pokjat yang klua duit,,, hahaha nak buat camne,,, pemurah sangat sampai aku nak bayar tiba2 dah bayar dah,,, bukan taknak bayar pun,,, ;p


*Pensyarah kenal aku semua sebab aku buat benda tak elok,,,huhuhu sedih gak sebenarnya :(
*Dont judge the book by its cover
*Cari keberkatan dan keredhaan dalam menuntut ilumu barulah aman,,,ececeh
*Ingat tu...! Insaf sikit wahai rakan2 ku,,,hahaha pergi mintak maaf sane...
*Haa jangan ambil kesempatan orang yang baik pada kita


9 comments:

.f.n.a. said...

haihhh muezz..boleh tahan jugak ko eh kat sana.haha..mencapub eh. :D untung laa slalu kene spot dgn lec..at least ade org kenal..heeeee

muezz@blaz said...

hahaha tu ak ckap jgn menilai org dr luaran sje,,, ntah r mse ni ak agak nakal cket,,,terejal hahaha

Ana Farha said...

haa..kau la budak baju merah yg sesat kat kuliah aku tu rupanya.
Tahniah la,seronok kan blaja dengan sir aznam? kih3..

muezz@blaz said...

hahaha ko tau x betapa bengang nye aku waktu tu,,, xterkata!
anyway best je ngan sir tu,,,cme malu la kn... (nasib ko xtau aku,,,means org len pun xtau,,lega... ;p)

Ana Farha said...

aku tau la.. saje je buat2 tak tau. hoho..

muezz@blaz said...

hah ye ke ker...? ermmm xpe la,,,bnda da jadik,,,kehkehkeh

.f.n.a. said...

aq xsangka laa muez!!! hahaha :D

Hailey Hassan said...

Assalamualaikum Br. Muez. Saya rakan sekolah Pn. Noor Hayati Abu Bakar, dan sudah hilang contact dia semenjak tinggalkan Sekolah seri Puteri. Ingin sangat nak bertemu dengan dia lagi. Br. Muez masih Ada contact Pn Noor Hayati?

muezz@blaz said...

Pn Hailey, maaf saya juga lost contact dengan dia.