Monday, October 24, 2011

Pesta Konvo dan Ekspo Pertanian UPM

بسم الله الرحمن الرحيم

Hari ni best sangat 16Okt, sebab dapat main² dengan kambing-lembu-rusa-kuda! hehe sebab hari ni ada pesta konvo kat Bukit Ekspo,UPM! kat situ macam² gerai dan booth yang berkaitan pertanian ni la... best semuanya. 

Tempat yang pertama aku pergi adalah Booth Stevia. Korang tahu tak Stevia tu apa? Simple je aku bagi penerangan eh, Stevia ni jenis manis yang menggantikan gula tebu! Bubuh sikit je kat air, dah rase manis secukupnya! Tak tipu, dan ianya sangat baik untuk kesihatan walaupun manis! Sebenarnya benda ni dah lama, tapi kita belum didedahkan sangat. Dan orang kampung kebanyakkan tak terima benda ni sebab mahal, tapi nak diikutkan lebih kurang je sebab guna sikit je dah manis. Pastu aku jumpa lah Pak Long, sape pernah tengok TV3, dia pernah keluar sebab benda ni, dia bekerjasama dengan UPM untuk buat research tentang Stevia ney.

Kiri tu pokok Stevia dari beberapa buah negara
Kanan tu just cuci mata tengok macam jenis bunga dijual

Pastu pergi pet shop kat situ, kecik je tapi still enjoy sebab dapat jumpa Guinea Pig-Hamster-Tortoise-Ikan Pelaga-Ayam dan dapat pegang Kucing spesis mahal tu, ntah apa nama dia,,,huhu agak lama kat sini sebab ambek gamba bagai,,,hahaha



Tak lama lagi, aku dapat jaga korang,,,hehhe tak sabar!

Geram la seyh....

Teringat kat arnab dulu ada bela sepasang :(


Pastu pergi cari makan, hmmm tapi kecewa kowt sebab makanan dia semua agak kurang memuaskan dari segi kesedapannya,,,haha tak kisah la sebab tengahari tak makan lagi.... Pastu merayau ke semua gerai² dan pameran²....

Sampai kemuncak, pergi tempat kambing-lembu-rusa-kuda! Haaa inilah paling eksited sekali! Belai kambing dia sangat comel ^^ macam kucing dah,,,hehe pastu lembu, bila ramai sangat yang belai dia, macam kucing gak tapi dia agak ganas sikit sebab besar kan, macam kucing la kalau kita belai, dia gerak kepala dia pastu makin belai, makin kepala dia leset² kat kita, tapi bayangkan kalau lembu, ganas kot,hahaha takut plak

Lembu ni penakut

Takde benda nak kunyah, kunyah besi pun jadi -.-'

Rusa ni tak reti dok diam, tapi manja~

Sweet kan~

Kuda Arab yang sombong

Mak kuda yang sporting

Lembu ni pun sporting hehehehe

Kambing ni menggedik jugak

Burung Puyuh yang comel

Pameran lain pun pergi jugak tapi masa tak mengizinkan sebab habis petang, nak balik sebelum Maghrib kan dengan cuaca pun tak mengizinkan...

Buah Nanas ini sangat awesome rasanya

Guna teknik Tissue Culture

Landak Laut

Fakulti Perhutanan mengawet pelbagai spesis kumbang

Sebenarnya sebelum pergi, ada 3 test! Kenegaraan Malaysia-TITAS-Hubungan Etnik bayangkan lah semua subjek itu adalah sejarah! Errr agak stress sebenarnya, hahaha pastu pergi Bukit Ekspo terhibur sudahhhh ^^

Nak lagi terhibur dan lebih jelas keadaan di situ, tengok la video bawah ni,,,hehehe



7 comments:

-SimPle_Mzrins said...

penjelajahan muez ke bukit ekspo upm...mmg terbaik ar..sbb aku g sini dapat mkn je..x denya gi tapak binatg..p aku suka baca ko punya experience dpt men dgn kambing-kambing tuh.sbb aku tak pernah men dgn kambing agknya...Huhuhu

muezz@blaz said...

hehe bile dah minat, pastu member len minat, boleh jadi xmalu aku ying
aku mule2 agak takot gak, tuan dy marah ke ape ke sbb dy mmg xkasi dekat2,,,hahaha lantak je ;p

Noor Amirah Mohd Nor said...

aku agk tension ble terhantar gmbr ak di bukit expo dgn lembu kt abg azmi.. grrr..

Ana Farha said...

untonglaaa~ :P

nurulfarhanirozali said...

bestnye aku sahaja yg dpt bergmbr dgn kuda Arab.hahahaha.jgn jeles kawan2..:)

muezz@blaz said...

mira : nak wat cmne,,,naseb ade dgn kuda, lau ko sorang2,,, masak ko

ana farha : kan...haruslah~ hahaha

fany : elehhhh, kuda len ade gak mehhh

Adzrul Azman said...

Salam. Sesiapa yang berminat untuk membeli kuda boleh hubungi saya. Terdapat banyak pilihan kuda pada harga yang berpatutan.
Adzrul Azman +60134892020.