Saturday, October 8, 2011

Menanti Pets Menemani Di Kolej

بسم الله الرحمن الرحيم

Haaaa kehkehkeh ahahahaha huhuhu kahkahkah hehehe entahla....
Sekarang tengah fikir sangat² camne nak bela pets kat kolej,,, rase sangat bosan takde peneman yang setia selain kawan kat sini,,,hahaha

Desert Horned Lizard & Bearded Dragon

Mana satu nak pilih ney? DHL(Desert Horned Lizard) lebih murah berbanding BD(Bearded Dragon). DHL berharga RM220 manakala BD berharga RM380. Seperti sedia maklum, aku memang nak beli sepasang,,, huhu tapi yang murah tu susah nak jaga sebab temperature nak macam kat padang pasir, malam pun nak paling rendah 40°C. Makanan pulak nak kerengga,,,haha payah kowt tapi BD plak cengkerik dan akuarium nak kena besar,,,huhu mana satu aku nak pilih ni...???
Tapi kedua dua sangat jinak!



Chinchilla & Praire Dog
Nak bela yang mahal mahal saja,,,haha semua orang yang sukakan haiwan, mesti syorkan Chinchilla tu,,,huhu sebab dia lebih comel dengan ekor dia dan bulunya yang lembut seakan sutera! Tapi pada aku dua dua comel! Chinchilla lebih kecik berbanding PD(Praire Dog) tapi harga sebaliknya! Chinchilla seekor sahaja memakan RM800 manakala Praire Dog RM680... Makanan mereka sama je seperti arnab, hamster... Sangkar untuk Chinchilla lebih mudah selenggara berbanding PD,,, tapi PD tak silap aku just letak bakul dengan kain pun dah ok tapi kang tetiba balik bilik tengok abes dia gigit buku, almari, kasut aku nanti,,,hahaha bersepah! So mana nak pilih ney? errrrrr


So, konklusinya?????
Entah tak tahu nak confirmkan camne,,, ok anda cuba bayangkan situasi aku ni camne....

  1. Roomate aku seorang perokok
  2. Roomate aku geli dengan binatang reptilia di atas
  3. Bilik aku sentiasa sejuk, jarang panas
  4. Bilik aku jauh dengan sumber air (tandas)
  5. Takde kenderaan jika makanan mereka habis (makanan hidup;cengkerik)

Dah dapat bayang situasi tu camne? Aku bukan apa, kalau nak beli sesuatu pets tu biarlah berpasangan sebab aku tahu, dia mempunyai nafsu. Takkan dia bernafsu dengan manusia plak?! Gilaaa! hahaha dan bila dapat baby, insyaAllah aku akan utamakan untuk keluarga yang terdekat untuk adopt baby tu atau tidak, kalau takde, aku akan jual,,,dan di situlah bermulanya bisnes aku... 

Peringatan kepada diri sendiri dan orang di luar sana... Janganlah kerana kita nak duit, kita membiakkan sesuatu haiwan tu tapi tak menjaga dengan betul, dia makhluk yang bernyawa! Sebenarnya haiwan haiwan kat kedai Pet Shop tu semua tak semestinya dijaga dengan elok, harap harga je mahal

So, pandangan anda? Mintak pendapat anda sekalian,,,hehe


9 comments:

Miss Guinea said...

eh muezz kolej mana eh?

muezz@blaz said...

K15 ^^

Noor Amirah Mohd Nor said...

aku tau ko bosan dgr aku ckp ni..
tp ak nk ckp jugak
TUKAR bilik dulu ape2 hal pun
aku risau ko balik bilik nanti
dah tak bernyawa dah pets ko
sama ada sebab mabuk asap rokok
mahupun kena tenyeh dgn roommate ko yg sebesar dinasour tu..

muezz@blaz said...

nak tukar bilik ke mne?
mne blh tukar,,,, silap2 aku kne marah dengan org pejabat tu >.<

Noor Amirah Mohd Nor said...

sem dua nanti ko mohon la kt PJSD..
klau dia x bg jugak..
ko ckp ko ada mslh dgn roommate ko..
slalu klau ckp cmtu,
dpt je..
haha
(berdasarkan pengalaman di matrik)

a.r.e.p a.h.m.a.d said...

xtaw nk pilih yg mana...
eh kt Penang br ada blik PD...
dia jual kt mudah...
huhuhu~~~
:'(

muezz@blaz said...

wahaha so cmne ney????

eazy_fizz said...

bela ikan jela muez

muezz@blaz said...

ikan? hmmm dipertimbangkan....