Thursday, June 30, 2011

Apa Kata Iguana Mereka

بسم الله الرحمن الرحيم

Special untuk mereka yang aku kenal yang ada Iguana,,, huhuhu

Nicky & Ivy
This Iguana is belongs to Arif. Dia ada 2 ekor!!! Paling lama dalam jagaan si Nicky,,, dah 11 bulan, hampir setahun da,,, ermm Nicky kurang jinak berbanding Ivy,,, sebab si Nicky ni kecik so agak susah nak kawal dia berbanding yang dah dewasa,,, Nak cerita tentang kejinakkan mereka.... Ya, saya dah bermain main dengan Ivy! Best giler!!! Rutin kehidupan Ivy adalah setiap pagi akan diberi makan,,, setelah itu dia akan membuang najis,,, then baru si penjaga akan letak di atas stand kayu buatan sendiri tepi tingkap untuk berjemur... dan dibiarkan begitu sahaja,,, jinak sangat!!! Orang lalu lalang,,, sentuh dia, tak lari pun...huhu best!!!



Yang ni plak kepunyaan sepupu aku gak, Bakri a.k.a. Aki.... errr yang ni aku terlupa plak nak tanya nama,,,,hahaha sebab pergi ziarah rumah dia sekejap je,,, ermmm kecik lagi tapi dah jinak,,, ekor dia bercabang sebab pernah terputus dan tak jaga dengan elok, tu yang jadi gitu,,, tapi tu salah penjaga sebelum sepupu aku ney... tapi yang ni plak jinak dia tak sangat,,, just kalau korang nak pegang boleh,,, cuma nanti dia masih takut tapi still tak lari ataupun kelam kabut r.... dan dia jugak pandai kalau nak membuang najis,,, turun dan nanti si penjaga akan bawak gi toilet,,,huhu


Haha ni iguana siapa? huhu biar lah rahsia~ Al Kausar tu dah mula nak berjinak jinak bela Iguana gak,,, yeaaa!!! Saya support anda!!! Nanti dalam keluarga boleh lah buat group balik kampung jer bawak Iguana masing².... huhuhu walaupun makcik² kat sana terjerit jerit tengok Iguana ^^


  • Korang baca ney tak reti² ke nak hadiah kan aku sekor Iguana? hahaha
  • Tips untuk jinakkan Iguana adalah biarkan dia bebas dalam bilik anda dan anda mesti selalu ada dalam bilik,,, nanti dia fikir kawasan dia tu kira kawasan(territory) tuan dia jugak,,, so nanti dia cepat jinak,,, tapi pastikan bilik anda tidak ada ruang yang boleh dia memboloskan diri!


14 comments:

a.r.e.p a.h.m.a.d said...

muez!!!!!!~~
bangga aku ko state nama aku...hehehehe~~~~
my lovely Nicky & Ivy...
yeyyyy!!!!!~~
:'D

muezz@blaz said...

^^

Ana Farha said...

aku rasa kalau aku nampak iguana dalam bilik aku, awal2 aku cabuttt lari.. huhu~

muezz@blaz said...

haha ape da,,,dy xkacau ko pn,,,

leocorleone said...

Iguana aku umur dalam setahun 6bulan. Jantan..... Yang aku pelik masa aku nak angkut letak atas bahu. Tetiba aja dia buka mulut nak sambar jari. Fuhhhhh nasib baik aku sarung tangan pakai. Makan 2 kali sehari ...pagi sawi petang betik.. Siapa boleh kongsi ekk

muezz@blaz said...

@leocorleone : jantan lebih agresif dr betina, nnt lau da jinak pun, berjaga2 lah time musim mengawan, dy akan berubah sikap...
pegi blog ni
http://arepahmad.blogspot.com/search?q=iguana

kongsi pasal iguana,,,

a.r.e.p a.h.m.a.d said...

muezz...ko promote.....
hehehe....
thanks...tp am xpenah tgk pun...
:P

muezz@blaz said...

am xpenah tgok? means? xpham,,,huhu

Anonymous said...

ade tips x nk jinakkan iguana..

muezz@blaz said...

http://tipshaiwan.blogspot.com/2011/05/cara-pengendalian-dan-menjinakkan.html

Anonymous said...

sy dah follow tips2 tu...tp sy nk tau lbh byk tentang iguana ni..ade email ke..fb ke.

muezz@blaz said...

owh macamni... ada FB? boleh masuk group ni : http://www.facebook.com/groups/192374950793256/?fref=ts

saya dah takde Iguana da...

muezz@blaz said...

FB saya : http://www.facebook.com/muezzudin

Anonymous said...

tq...