Saturday, June 25, 2011

Wishlist terbaru

بسم الله الرحمن الرحيم

Sekarang dah ada new wish pet!!! huhu tak pelik pun kalau aku nak bela Bearded Dragon,,,huhu nama taknak macam hebat lagi kan...  Tengok betapa macho nya future pet saya ney... kehkehkeh


Dulu tengok haiwan ney takde nafsu pun sebab dia xboleh besar cam iguana, xboleh peluk,,, tapi sejak aku berkongsi cerita kat group iguana,,, hmmm macam best la plak!!! Memang best pun,,, mengkaji kat internet jap tadi,,, perhhh hati teruja beb,,,, tapi harga benda alah ni lebih mahal dari iguana.... sedih lagi sekali,,,hahaha yang best tentang Bearded Dragon ney dia jinak dan boleh bertelur walaupun dalam sangkar,,, ingat senang ker reptilia nak breed,,,huhuh susah weyh,,, ular, iguana, dan apa lagi jenis reptilia kena orang yang expert! 


Sediakan tempat camni ada pasir,,,,dia dah boleh bertelur lepas mengawan


Mantap!!!


Perbandingan saiz baby smpai adult,,, tak besar sangat pun,,,huhhu


Sedikit info tentang Bearded Dragon saya... Nama dalam Bahasa Melayu ialah Janggut Naga,,, sebab kat leher dia seperti insang naga (kelihatan seperti duri) yang apabila rasa terancam atau mengawan, ia akan mengembang! Jangka hayat sehingga 7 tahun dan membesar sehingga 24 inci sahaja. Berdarah sejuk, so dia perlu berjemur untuk memanaskan darah tapi jangan terlalu panas,,,sape pun tak boleh tahan,,,hahaha yang best dia pandai melambai tangan *kaki* ! Ia sejenis omnivor,,, makan sayur,buah dan serangga, Tapi kebiasaannya suka makan serangga hidup, macam manusia gak,,,huhu suka makan ayam dari sayur.

OK menambah lagi list saya.... kehkehkeh ;-p


6 comments:

Ana Farha said...

mwahaha..ko mmg suka bela menatang pelik2.. agaknye kalo dinasour wujud lagi pun ko nak bela.. =__=

muezz@blaz said...

bru eksoktik nmenye,,,hehehe

Anonymous said...

Salam.. Bleh tnye x?? Xnk jual baby bearded ke?

muezz@blaz said...

adehhh bro, soriii... aku xda jual r... bela pun tak lagi.... hehehe

Anonymous said...

salam bro.
nak sampaikan ni je.
sbb bd yg kat umah tu dah kene tegur
ngn ustaz. hmm.
pon da jual.
bacelah link bawah ni.
wallahualam.

http://akucintakanislam.blogspot.com/2012/01/cicak-mana-yang-dikatakan-sunnah-untuk.html

muezz@blaz said...

terima kasih atas perkongsian... anyway nak jelaskan Bearded Dragon ni tak sama dengan cicak tokek...

Saya bagi penjelasan family mereka :
Cicak Tokek (Gekkonidae)
Cicak Rumah (Gekkonidae)
Bearded Dragon (Agamidae)

Apa yang saya faham, Cicak Tokek (Tokay Gecko) yang sunnah dibunuh... bukan spesis Bearded Dragon... harap tolong perbetulkan apa yang tak betul :-)