Saturday, November 16, 2013

Peminat Pizza Domino's

بسم الله الرحمن الرحيم


Aku kenal Domino's ni apabila aku masuk ke alam universiti. Ye la Domino's ni tak sepopular PizzaHut sebab tempat aku banyak cawangan PizzaHut, Domino's tak pernah jumpa. Masa kawan aku nak belanja Domino's, aku tertanya-tanya sedap ke sebab tak pernah dengar... huhu bila orang nak belanja so aku on je la... hehe

Dan sejak terlibat dengan organisasi Majlis Tertinggi Mahasiswa, mereka belanja dan makan reramai, baru aku sedar bahawa Domino's ni sedap dan sangat

Tuesday, November 12, 2013

Bukti Ferret Bermesra dengan Hewan Lain

بسم الله الرحمن الرحيم

Kebanyakkan rakyat Malaysia membela kucing sebagai haiwan peliharaan berbanding haiwan lain. Bila dah minat bela Ferret, mesti takut dan tertanya-tanya boleh ke campur dengan kucing kat rumah tu?? Jawapannya boleh dan tidak boleh.

Boleh apabila personaliti Ferret kita boleh terima selain spesis sendiri.
Tidak boleh apabila kucing yang sudah dewasa.

Sebenarnya semuanya bergantung pada personaliti memasing. Cuma jawapan atas tu adalah kebiasaannya. Contoh pengalaman aku, Mikii sedia maklum memang tak suka berkongsi, dia suka sesorang. Jadi, aku try jumpa kan dengan kucing, kucing tu elok je tapi Mikii sangat biadap!!! haha dia gigit sekuat hati kat tengkuk kucing tu sampai kucing tu menjerit.... adoiiii kesian kucing tu...

Untuk makluman, senjata Ferret ialah gigi. Dia menggunanakan gigi untuk menyerang. Dia juga guna gigi sebagai komunikasi antara Ferret lain dengan bermain atau marah dan sebagainya. Ferret yang baik akan gigit hanya di tengkuk, memang itu cara dia bermain atau menyerang. Berlainan dengan kucing, kuku adalah senjata terhebat kucing, juga dikatakan mengandungi toksin.

Kalau Zerra plak, dia ok untuk bermain dengan kucing, dia juga ok untuk berkawan dengan spesis sendiri... Selain tu, tips yang lain, kucing tu mestilah diajar dari kecik, sebab Ferret suka bermain, dan anak kucing juga suka bermain. Kalau kucing dewasa dah kurang aktif untuk bermain, so dia tak interesting untuk berkawan dengan Ferret. Selalunya kucing akan lari dari Ferret walaupun sebenarnya Kucing vs Ferret, Kucing akan menang! Gambar bawah ni menunjukkan Ferret boleh ngam dengan kucing tetapi bergantung pada situasi iaitu personaliti Ferret dan kucing itu sendiri.




















Nak tahu cerita lain tentang Keeva & Zerra boleh lawat laman sesawang www.diskusiferret.blogspot.com

Saturday, August 31, 2013

Sebentuk Harapan dan Impian

بسم الله الرحمن الرحيم

klik gambar untuk saiz sebenar

Amati dan hayati gambar diatas... Terasa gak diri ini, sentap jugak gambar di atas ni... hehe Bila aku fikir-fikir, betul juga apa yang berlaku di dunia realiti. Kita terlalu obses dengan haiwan, semua nak bela... Kawan bela itu, kita nak juga.. Bela eksotik, kita pun mesti cuba yang eksotik... Sampai di sesuatu sudut waktu, kita terpaksa menanggung dan korbankan masa juga wang demi mereka... Penyudahnya ada yang terkandas... 

Cerita ini juga berlaku pada aku... tengoklah aku dulu banyak pets, sekarang tinggal yang betul-betul aku sayang.... Bukan nak kata yang lain tak sayang, tapi orang cakap... yang berjaya menambat hati ini... First love kan? Cinta sejati..haha Lagipun dulu masih kebudak-budakan.. Fikiran pun tak matang sangat... Actually bukan tak boleh nak bela haiwan banyak-banyak, tapi ia akan berjaya bergantung daripada awal iaitu niat. Jika kita terikut-ikut orang bela, tu yang jadi tak lama... So, lepas ni aku memang berhati-hati untuk membela haiwan... So far setakat ini biarlah Ferret dahulu... Nak tambah? Tunggu dulu biar stabil hidup ni... hehe

DoTA 2 Mula Dapat Perhatian Dari Menteri Sukan

بسم الله الرحمن الرحيم

Dewan Benaroya di Seattle, Washington, USA
Kali ni nak cerita pasal game DoTA sebab dah ramai kenal dah game DoTA ni gara-gara pemain Malaysia berjaya mengalahkan pemain-pemain hebat US, China dan negara lain sehingga Malaysia berjaya mendapat tempat ketiga dalam dunia!!! Kumpulan hebat dari Malaysia adalah Duskbin Esports, MUFC eSports dan Neolution Orange. Yang berjaya menembusi sehingga ke top 3 adalah Neolution Orange yang diketuai Mushi dan terdiri daripada XtincT, kyxy, Net, Ohaiyo...

Friday, August 30, 2013

Pelbagai AJK, Luas Pengalaman

بسم الله الرحمن الرحيم

OK sekarang dah tak jadi MTM, tapi masih lagi kena organise 1 progam... hehe Untuk sem akan datang ni, aku dan rakan-rakan batch perlu buat majlis makan malam khas untuk Pelajar Tahun Akhir Sains Ternakan... Sebenarnya pada aku agak sukar sikit sebab kawan-kawan aku semua ni ramai yang tak pernah join progam, tak pernah ambil jawatan untuk sesuatu progam... Cuma harapnya mereka boleh dan bersedia untuk merasai pengalaman ini, sampai bila kan kita just datang progam tanpa mengetahui apa dan bagaimana majlis itu berjaya dilangsungkan? Disebalik tabir? Susah atau senang? Mesti lah nak tahuuuu, so kena la try join... hehe

Rehersal untuk progam kedua aku join, Majlis Hari Raya Bersama Bonda

Anyway selama aku join progam, paling banyak jawatan yang aku merangkul adalah

Thursday, August 29, 2013

Rombakan Wishlist Petz

بسم الله الرحمن الرحيم

Kalau korang sebelum ni perasan, wishlist pets aku banyak sampai berbelas dan sekarang tinggal 8... Itupun berbaki 4 lagi haiwan yang belum dapat.. hehe aku nak buat kronologi sebenarnya... Sekarang dah ada Ferret dan Hedgehog... Lepas ni giliran Maine Coon > Skunk > Rakun > Stripped Opposum.. InsyaAllah.. Ok cukup!!!






Seperti sedia maklum, rumah aku

Monday, July 1, 2013

Liku & Dugaan Mendapatkan Bearded Dragon!

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah akhirnya berjaya aku memiliki Bearded Dragon... huhuuuu Jenis morph biasa-biasa je... tak mahal pun... dapat 50% diskaun okeyh... haha sebab tu lah cepat-cepat beli... ekekeke Sebenarnya masa nak dapat haiwan ni, macam-macam dugaan dan cabaran yang berlaku kat aku... semua memang menguji aku... takde yang gembira melainkan kedukaan dan ketensyenan... huhuhuhu

Hari Jumaat yang indah dimana cuaca redup-redup je... Aku pun sambung tidur lepas Subuh sebab malam tadi tidur lambat akibat study+dota... haha sebenarnya masa ini adalah minggu final exam! Sebelum tu rancang lepas Jumaat nak masak jemput-jemput dan pergi karaoke. Al maklum lah aku duduk terasing dari kawan-kawan aku ni sebab semata-mata nak bela Ferret (duduk blok lain). Sepanjang minggu final exam, aku menjadikan bilik mereka sebagai bilik kedua aku... haha

Ok sedang nyenyak tidur, tetiba dapat mesej dari Helmi! Ohh sangat terkejut aku.
"Petang ni pukul 5, jumpa orang jual BD kat TBS. Jam 4 same-same tunggu naik bas or naik motor kau, pergi stesen KTM Serdang."

Perasaan aku masa tu sangat geram kat dealer tu sebab beritahu secara mengejut! Mentang-mentanglah beli ngan dia murah... haha dah janji kan ngan member petang ni ada progam! So aku buat lah ayat kesian kat Helmi biar dia

Saturday, January 26, 2013

Details Tentang Barang Bearded Dragon (2)

بسم الله الرحمن الرحيم

Kali ni nak cerita pasal Barang Bearded Dragon yang rumit serta kontroversi. Kalau orang yang bela Bearded Dragon, Iguana yang biasa-biasa je, mereka tak perlukan pun benda-benda ni... terutama Lampu! Disebabkan aku mahu Bearded Dragon aku kekal kelihatan lawa dan baka yang baik (untuk bisnes) jadi benda ni diperlukan... Kenapa penting sangat Lampu ni pada mereka? Sebab pertama sekali Reptilia ni berdarah sejuk, makanya mereka perlu panas kan darah mereka supaya fungsi badan boleh berlaku. Jangan tanya kenapa dah diciptakan darah sejuk tapi still kena panas darah... Ada sebab Allah jadikan camtu... huhu ok ni aku nak citer sikit pasal Lampu untuk Bearded Dragon aku...

Thursday, January 24, 2013

Details Tentang Barang Bearded Dragon (1)

بسم الله الرحمن الرحيم

Entry ini hasil lanjutan post Persedian Bearded Dragon. Sebelum ni dah tengok harga semua barang-barang yang aku nak beli dan ada yang mahal, ada yang membazir dan sebagainya... Ok ni nak cerita kenapa harga macam tu...

Wednesday, January 23, 2013

Persedian Bearded Dragon

بسم الله الرحمن الرحيم

Keputusan dah dibuat, tapi kena bersabar sikit sebab kita kena melalui liku² hidup yang mencabar sebelum mendapat kejayaan,,, heh apa la yang aku merepek,,,haha

Ok, straight to the point! Aku dah buat keputusan nak adopt sepasang Bearded Dragon! ngeh3 
Punya la lama aku memikir dan merancang serta bahagikan duit,,,huhu 

Mula² aku nak perkenalkan apa yang aku nak beli, ini lah Bearded Dragon ^^

Sekor RM280 - RM420

Seterusnya, aksesori² yang perlu ada sebelum memiliki BD ney, jangan terkejut ye...hahaha sama² kita kira bajet modal!

Kenapa Nama Janggut Naga @ Bearded Dragon?

بسم الله الرحمن الرحيم


Bila orang tanya, haiwan apa ni? Penat aku menjawab panjang lebar sebab orang rasa pelik dengan nama tu... hehe takpe.. sebab ramai lagi yang tak tahu.. Ok jom tahu serba pengenalan Bearded Dragon ni.

Friday, January 18, 2013

Antara Camp dan Ferret

بسم الله الرحمن الرحيم



Apa kena mengena Ferret ngan Kem? haaaa ni cek nak habaq hang... tapi kejap lagi lah.. Kita mula dengan introduction dulu..huhu Baru selesai Kursus Pemantapan Organisasi yang dianjurkan Kolej 15,UPM bertempat di Kem Berhulu, Jempol, Negeri Sembilan. Kalau nak tahu, aktiviti kat sini semua berkenaan ngan air! Baju, kasut dan stoking sentiasa basah... takde la seTough aktiviti fizikal tapi sangat menguji mental kan? Sebab basah tu... Seperti biasa aku memang lemah ngan air yang bertemperature rendah dan sejuk (mungkin aku elemen Api kot, hahaha) so

Saturday, January 12, 2013

Terpaksa Lepaskan Chinchilla

بسم الله الرحمن الرحيم



Haaa aku dapat Chinchilla plak dah ke? hehehe Cerita dia camni,,, aku dapat offer dari senior bahawa kawan dia nak let go Chinchilla pada dia tapi dia tak boleh nak jaga... haha mesti pening kan... pendek cerita, aku juga dioffer untuk menggantikan