Thursday, February 2, 2012

Wallaby atau Kangaru?

بسم الله الرحمن الرحيم

Wallaby Agile

Kali ni aku nak citer sikit tentang Wallaby. Sekali pandang macam Kangaroo tapi bukan... Kalau nak bezakan sebenarnya senang je, Kangaroo lebih besar dari Wallaby, yang boleh membesar sehingga enam kaki panjang (dari kepala hingga ke ekor). ...hehe Tapi Wallaby ni satu family spesis dalam Macropod dimana Kangaroo pun tercalon dalam Family tu...

Wallaby adalah herbivor yang diet yang terdiri daripada pelbagai jenis
rumput, sayur-sayuran, dan daun-daun. Oleh kerana pertumbuhan pembandaran baru-baru ini,  Wallaby sekarang mencari makan di kawasan bandar dan luar bandar.  Wallaby meliputi jarak yang besar bagi makanan dan air, yang sering terhad dalam persekitaran mereka. Kebanyakkan  Wallaby sering berkumpul di sekeliling lubang air yang sama pada musim kemarau

Wallaby juga menghadapi beberapa ancaman seperti anjing liar, musang, dan kucing liar. Walaubagaimanapun  Wallaby menggunakan kaki belakangnya yang kuat untuk menangkis pemangsa. Kaki mereka yang kuat bukan sahaja digunakan untuk melompat pada kelajuan tinggi serta melompat sangat tinggi, tetapi juga boleh digunakan untuk menendang dengan kuat kepada pemangsa.  Wallaby juga mempunyai ekor yang kuat untuk menyokong dan balance badan. Manusia juga menimbulkan satu ancaman yang besar kepada  Wallaby disebabkan interaksi antara manusia dan  Wallaby meningkat. Wallaby juga banyak terlibat kemalangan dilanggar kereta kerana mereka mencari makan berhampiran jalan dan kawasan bandar.

Red-Necked Wallaby

Wallaby Agile (Macropus agilis), dan Wallaby Red-necked (Macropus rufogriseus) adalah yang paling berkait rapat dengan kanggaru dan walaroo selain saiz dan kelihatan serupa. Dan terdapat banyak lagi jenis Wallaby ,,, mari kita saksikan....hehe

Banded-Hare Wallaby

Bridle Nail Tail Wallaby

Parma Wallaby

Rufous Hare Wallaby

Spectacled Hared Wallaby

Rock Wallaby

Huishhh comel-comel seyh Wallaby ni,,,,hahaha lagi-lagi spesis Hared Wallaby.... errrr rasa macam nak sangat jumpa dia, nak belai-belai.... nak pergi Australia lah camni,,,,hehehe tapi kat kedai Ampang, X Ortic Ranch yang bertemakan : Import & Export - Breeder & Wholesale - Petting Zoo & Exibition ni sangat awesome!!! hahaha dia pun ada wallaby tapi bukan untuk dijual,,, just bagi orang nak memain dengan Wallaby mereka....errrrr ce tengok ni....


Sekian~

4 comments:

Noor Amirah Mohd Nor said...

jom pegi.. hehe

muezz@blaz said...

amboiii, lau nk pegi kne jadi MPP,,, slalu dpt pegi tmpat2 cmni...

Noor Amirah Mohd Nor said...

asal lak kne jd MMP? MTM pn susah nk dpt..

muezz@blaz said...

aah,,,, mtm je yg slalu dpt gi lawatan ke luar negara,,,, tp bukan just enjoy... ade keje,,, ade cam kem motivasi,,, mmg mewah r... sbb ak ad add sorang mpp ni... ad 5 negara dy pegi spanjang di upm lau xsilap