Tuesday, February 21, 2012

Hangat Sambutan Hedgehog (Like3x)

بسم الله الرحمن الرحيم

Tak tahu nak cakap apa da,,, tengok ramai dah adopt dan mempunyai Hedgehog.... hehehe komuniti Hedgians sekarang bercita-cita nak menaiktaraf kan Hedgehog sebagaimana Sugar Glider... ye laa tengok je la Sugar Glider macamne fenomena dia lepas keluar kat majalah tiga.... Hedgians ni pun sama nak buat tapi takde sape nak mula kan....hahaha semua masih merendah diri, kumpul ilmu pasal Hedgehog ....hehehe tapi kan kalau dari perpesktif Ferret
kenapa tak sepopular Sugar Glider padahal Ferret keluar awal dulu kowt dari Sugar Glider... Jawapan dia senang,,, sebab masuk tv1... ramai tak tengok beb, mesti korang tak tahu kan Komuniti Ferret pernah masuk dalam tv sebagaimana Sugar Glider,,,,hahaha admin dia Melayu owh... jangan memain.... ;-)


Setakat ni ada 138 member dan anggaran dalam 80 orang yang ada Hedgehog ... tak pe la,,, meningkat kowt....hoho yang masih takde tu sebenarnya mereka tengah usha-usha dan nak buat research pasal Hedgehog sebelum adopt... orang yang macamni la bagus,,,,hehehe bukan kerana nak ikut trend semata-mata...


Pastu tak lupa gak buat kali pertama dalam Malaysia nak buat gathering untuk Hedgehog !!!! Tak sabar rasanya nak pergi jika masa tu free.... member aku hanya Hasif je la yang ada Hedgehog.... jom Hasif!!!! hehehe


Tak lupa gak bila dah popular, mula la manusia yang suka ambil kesempatan untuk menipu orang lain,,,, haihhhh -.-' bukan Hedgehog  tapi pets lain gak.... minta sangat aku dijauhkan benda ni.... aminnnn


Tapi satu yang menjadi masalah para otai Hedgehog kalau timbul soalan atau perbincangan tentang penyakit.... tu memang tak dapat nak tolong.... bergantung pada bacaan dan research je la dyowang....huhu kat Malaysia ni memang takde veterinar untuk Hedgehog ... setakat yang aku tahu la... 


Seronok kan? hehehe sekarang spesis Hedgehog  baru mula nak menapak kat Malaysia... hehehehe Hedgehog Long Eared... mengikut pakar Hedgehog , susah sikit pengendalian dan breeding dia so sebab tu harga dia melebihi 2x ganda dari Hedgehog  domestik biasa ni....




Comel kan,,,hehehe sekarang ni tak tahu lagi sape dalam group tu nak cuba breed Hedgehog Long Eared ni untuk komuniti Hedgians ni,,,, hmmm aku macam nak *aku semua nak, tamak hahaha* tapi ikut akal fikiran tak jadi... haihhhh tak semua kat dunia kita nak boleh dapat....hehehehe dan aku tertunggu bila lah Indian Hedgehog nak sampai ke Malaysia yerk,,,,hehehe aku sangat tertarik seyh,,,, tapi tak tahu la korang camne,,, ramai tak suka....




Pernah terfikir nak bela hewan ni gak tapi.... tak jadi,,,hahaha dah-dah la Muezz.... hewan ni pun unik.... macam tikus tapi macam kanggaroo gak,,,,hahahaha dan pernah citer sikit pasal Jerboa ni,,,, Klik sini


Sementara minggu ni tak busy, nak update post sebanyak yang mungkin,,,,hehehe
Sape nak join groupHedgie Owner Group silakan... hehehe

5 comments:

a.r.e.p a.h.m.a.d said...

Muezz....
jadiklah breeder long ear....
aku sokong sangat2...

waaa jerboa....
ritu kat pasar karat rm500 pair...
sayang2....
:'D

muezz@blaz said...

xnak ler.... ferret ferret ferret ferret ferret... heahaahah

noyue ibrahim said...

musykil nih, perlu lesen ke untuk HH ni? bukan untuk breed tapi untuk bela suka-suka je lah kan. Pastu apa basic needed untuk HH ni? sama mcm kucing kah atau hamster kah? tanye kat cik google banyak cerita pasal betapa comelnye HH ni..

noyue ibrahim said...

salam. hi, agak musykil ni. kalau nak bela HH no secara suka-suka perlu lesen ke? pastu, basic need untuk HH ni aa aerk? tanya kat cik google dia asik cerita pasal comel je si HH ni.. sama macam kucing kah, sama macam hamster kah keperluan dia?

muezz@blaz said...

>> noyue ibrahim

tak perlu lesen untuk bela HH atau breed HH...

basic need dia, kibble dan sesekali boleh bagi mealworm...

masuk dalam group hedgie tu... kat situ macam2 info dan boleh tgok kawan2 punya pengalaman camne :-)