Monday, November 28, 2011

Kurangkan Merungut, Banyakkan Memberi

بسم الله الرحمن الرحيم

Jika anda fikir, anda tidak gembira, apa citer tentang mereka plak?Anda fikir gaji anda terlalu sikit? Macamne plak dengan dia ni?Tak banyak rakan? Sekurang-kurangnya anda lebih baik daripada dia ni!Sedih kerana tak dapat pergi ke universiti yang anda suka? Mereka tidak mempunyai pilihan langsung!Ibubapa anda terlalu mengongkong anda? Mereka langsung tiada ibubapa!Bosan dengan permainan Playstation, komputer? Mereka langsung tiada pilihan!Sesetengah anda mempunyai barang berjenama Adidas, Nike dan yang lain. Mereka hanya ada satu jenama saja!


Kita nak makan menu yang berbeza tiga kali sehari. Dia Kebuluran!!!Ahhh takde minuman lain ke selain Coke, Pepsi, Mountain Dew?! Dan ini adalah cara yang terbaik untuk mereka menghilangkan dahaga!


Benci dengan keadaan muka dan rambut anda yang kurang menawan? Mereka susah untuk dapat air untuk  mandi!


Tak bersyukur dengan katil yang ada? Mereka mengharapkan tidak lagi bangun esok pagi.Jika anda rasa berputus asa? Fikirlah tentang mereka.
  • Perhatikan sekeliling anda dan bersyukur lah dengan apa yang anda miliki sepanajang hidup kita yang singkat ni.
  • Kita tak mampu nak menangis setiap apa yang kita tidak dapat dimiliki, tetapi bergembiralah dengan apa yang kita telah miliki.
  • Jangan fikir berapa banyak masa dalam kehidupan, tetapi fikirlah berapa banyak kehidupan dalam masa itu.
  • Di sini saya mengingatkan diri saya juga kawan-kawan saya, jika saya tersilap tolong tegur saya ;)


1 comment:

.f.n.a. said...

aq selalu merungut.padahal benda yg aq merungut tu ada! arghhh. :(